top of page

NATIONALE SPELERS RANKING

De Open Power Ranking (OPR) en Womens Power Ranking (WPR) zijn individuele spelers rankings. Elke speler die voldoet aan de ‘nationale speler eisen’ kan punten halen op de door Roundnet Nederland geselecteerde evenementen. Het feit dat dit een individuele ranking is, maakt het mogelijk om met verschillende teamgenoten te spelen in een seizoen.

 

Op deze pagina vindt je alle informatie over de opzet van de OPR en WPR. 

 

[ENGLISH] If you want to read about the OPR and WPR in English, you can download this document

Nationale speler eisen

Je kan deelnemen aan de Nederlandse OPR als een of meerdere van de onderstaande punten op jou van toepassing zijn:

 • Je hebt de Nederlandse Nationaliteit

 • Je bent een vaste bewoner van Nederland

 • Je woont permanent in Nederland sinds het begin van dit kalenderjaar (1 januari 2024).

OPEN POWER RANKING

Aan het eind van het seizoen wordt de eindscore van elk individu, en daarmee hun plek op de OPR, bepaald door de som van de twee hoogste scores behaald op de Grand Slams plus de score behaald op het NK.

Opbouw OPR gedurende het seizoen

Na de eerste Grand slam

Spelersranking wordt bepaald door het behaalde aantal punten in het eerste Grand Slam.

Na de tweede Grand slam

Spelersranking wordt bepaald door de som van de behaalde punten in de eerste twee Grand Slams.

Na de derde Grand slam

Spelersranking wordt bepaald door de som van de beste twee scores in de eerste drie Grand Slams. 

Na het Nationaal Kampioenschap

Spelersranking is bepaald door de som van de twee beste scores in de Grand Slams en de score behaald op het NK. Dit is de uiteindelijke ranking van het seizoen 2023.

Opmerking: in de komende jaren zijn wij van plan het aantal door Roundnet Nederland geselecteerde evenementen uit te breiden. Het bovenstaande schema zal dan veranderen. 

 

Het aantal punten dat een speler krijgt op elk toernooi hangt af van 2 dingen: 

 1. Toernooi resultaat van het team

 2. De grootte van het toernooi

Deze punten zijn vertaald naar een scorematrix voor de OPR, deze vindt je hier

 

Roundnet Nederland geselecteerde evenementen

Spelers kunnen alleen punten verdienen voor de OPR op de door Roundnet Nederland geselecteerde evenementen. Deze evenementen zullen worden georganiseerd door erkende clubs in nauwe samenwerking met Roundnet Nederland.

De door Roundnet Nederland geselecteerde evenementen voor 2024 zijn de drie Nederlandse Grand Slams en de Nationale Kampioenschappen.

Grand Slam 1 - Enschede - 6/04/2024

Grand Slam 2 - Groningen - 4/05/2024

Grand Slam 3 - Amsterdam - 1/06/2024

NK - Utrecht - 29/06/2024

Deze evenementen garanderen het volgende: 

 • Minstens 16 teams in de open divisie.

 • Als er minstens 8 vrouwen teams meedoen zal er een aparte vrouwen divisie worden opgezet. Als er niet genoeg vrouwen teams meedoen, zullen deze teams toegevoegd worden aan de open divisie. 

 • Het NK heeft sowieso een aparte vrouwen divisie. Het streven is >16 deelnemende vrouwen teams.

 

Wie kan er punten verdienen voor de OPR?

Alle spelers die voldoen aan de nationale spelers criteria kunnen deelnemen aan de OPR. Teams waarvan beide spelers aan de nationale spelers criteria voldoen, incl. mixed- en vrouwenteams, kunnen punten verdienen voor de OPR. Dit betekend dat voor teams met minstens één internationale speler, beide spelers in het team (ook al voldoet eentje aan de nationale spelers criteria) geen punten krijgen voor de OPR.


Internationale deelnemers zijn wel welkom om mee te doen aan de geselecteerde evenementen (behalve het NK). De internationale teams zullen zoveel als mogelijk worden verspreid over de poules. Internationale teams kunnen geen punten verdienen voor de OPR en worden daarom verwijderd uit de uiteindelijke ranking. Als gevolg schuiven nationale teams een plekje omhoog. 

Een voorbeeld wanneer het resultaat er als volgt uitziet: 1. Team A (NL) - 2. Team B (non-NL) - 3. Team C (NL), Team A ontvangt het aantal punten voor de eerste plek en Team C ontvangt het aantal punten voor de tweede plek. 

Als je een keer met een buitenlandse speler wil spelen in 2024, dan kan je dat 1x doen tijdens de Grandslams. Je moet dit wel van te voren aanvragen. 

WOMEN POWER RANKING

Vrouwen kunnen punten verdienen voor de OPR door deelname aan de door Roundnet Nederland geselecteerde evenementen. Daarnaast is er ook een Women Power Ranking (WPR).

Het aantal punten dat een vrouwelijke speler krijgt in elk toernooi voor de WPR is gebaseerd op de volgende 3 dingen: 

 • Toernooi resultaat van het vrouwen/mix team

 • Het aantal vrouwen en mix teams dat meedoet aan het toernooi

 • De samenstelling van het team: de punten behaald door een vrouw in een mix team zullen een reducerende factor ontvangen voor dat specifieke toernooi.  

Deze punten zijn verwerkt in de scorematrix voor de WPR in het excel bestand. Wanneer een toernooi een vrouwen divisie heeft, kunnen op dit toernooi alleen vrouwen die meedoen aan deze divisie punten scoren. Deze punten worden bepaald door de WPR score matrix en die vindt je hier.  


Opmerking: Wanneer een toernooi een vrouwen divisie heeft, kunnen vrouwelijke spelers die meedoen in de open divisie met een mixed- of vrouwenteam geen punten halen voor de WPR (maar natuurlijk wel voor de OPR). 

NK PLAATSING

De seeding op het NK is gebaseerd op de OPR en WPR. De teamscore wordt bepaald door het gemiddelde van de scores van de teamleden. 


NK plaatsing (keuze voor NK 2023)

Het NK gebruikt de de OPR en de WPR om de plaatsing van de teams te bepalen: hierop worden de poules ingedeeld. 


Opmerking: voor volgend jaar zijn we andere opties aan het verkennen.

WK EN EK KWALIFICATIE

De OPR en WPR zullen dienen als basis voor de WK en EK squad kwalificaties. 

bottom of page